25 Mayıs 2009 Pazartesi

Medeni (mi) yiz?!


Bu akşam, şu anda birden bir olay meydana gelse. Öyle bir şey olsa ki insanların yarısından fazlası ölse, sahip olduğumuz her şey yok olsa. Evimiz, ailemiz, sahip olduğumuz eşyalar vs. Bir hastalık çıksa veya ne bileyim Stephen King romanlarındaki gibi bir olay olsa. Elektriğimiz, suyumuz, gazımız vs. olmasa ne yaparız.
Hayatta kalmak için ne kadar ileriye gidebiliriz. Bir çocuğun elinden açlıktan gözümüz dönmüş bir şekilde yiyeceğini alıp kaçabilir miyiz? Hırsızlık yapabilir miyiz? Güvenliğimizi sağlamak için bize tehtid oluşturan birini öldürebilir miyiz? Ne kadar medeni kalabiliriz?
İnsanlar medeni hayatın bize sağladıkları olduğu sürece bence medenidir. Ve toplum ahlakına aykırı olan şeyler de toplumlar ve medeniyet var olduğu sürece geçerlidir.
Bir düşünelim. Eski insanlar avcı, toplayıcı, muhafız vs idi. Yani görme, işitme gibi duyular en üst düzeyde olmak durumundaydı çünkü bu mevzu hayatiydi. Etrafındaki aslanın çıtırtısını duymazsan ölürdün, uzaktaki avını vuramazsan aç kalırdın. Aynı zamanda iç güdülerine de kulak vermek zorundaydılar. Susuz idare etmeyi bilirlerdi ve mevsim değişikliklerine uyum sağlarlardı.O yüzden şimdiki modern insandan daha gelişmiştiler. Sanıldığı gibi ilkel değillerdi bence. Şimdiki modern insana bakalım. Yiyeceklere, kokulara, polenlere, havaya, toza alerji geliştirmiş halde, biraz fazla yürüse koşsa 2 gün evde yatar halde, yaşlanınca görme işitme durmuş halde, zihinsel aktiviteler yavaşlamış paslanmış halde, unutkanlık, kişilik bozuklukları, stres, bunalımlar, buhranlar... Yediklerimiz zaten hormonlu ha karton yemişiz ha domates, beton bloklarda pis egzoz kokularıyla oturuyoruz, daha fazla daha fazla tüketmek arzusuyla yanıp tutuşuyoruz, yapılandırılmış alanlarda doğayla baş başa kalıyoruz , elektriğimiz var karanlıkta değiliz, suyumuz var temiz pakız ,kışın ısınıyoruz, yazın serinliyoruz, yiyecekten bol hiç bir şey yok elimizin altında , güvenliğimizi, eğitimimizi, sağlığımızı bizim yerimize düşünen yapılandıran sağlayan var ( tartışmalı bile olsa var) ve nasıl beceriyorsak mutsuz oluyoruz.
Konuya dönecek olursak. Bütün bunların gittiğini düşünün bir gün. Hayatta kalmak zorunda olduğunuzu düşünün, bütün amaçlarınız , sahip olduklarınız veya size sahip olan her şey yok. Hayatta kalma iç güdüsü o kadar keskin ve güçlü gelecektir ki bence hepimiz birini su için öldüresiye dövebiliriz, uyuyan birinin üstünden ısınmak için giysisini bile çalabiliriz, bir hırsız olabiliriz, barbar olabiliriz. İlkel ilkel dediğimiz kabile insanlarından daha da "ilkel" olabiliriz bence.
O insanlar bana göre ilkel değil. Modern toplumun getirdiği imkanlar vardı da hala bambu evlerde mi yaşıyorlar sanki. Veya kabile girişinde supermarket ve paraları vardı da yine de geyik mi avladılar "vahşice". Bir taksi veya bir ambulans mesafesi doktor vardı da hala çocukları kendileri hastalıktan, doğum yaparken, hamileyken öldü. Onlar hayatta kalma iç güdülerine kulak verdiler ve ona göre yaşadılar.
Biz o şartlarda bu kadar " medenileştikten" sonra bu şartları kaybedince onlardan daha "ilkel" daha "vahşi" olacağımıza emin olun arkadaşlar. Şimdi de vahşi değil miyiz zaten. Güya medeni, güya moderniz. O yüzden tecavüzcü, işkenceci, hırsız, dolandırıcı, katiliz.
Medeniyet görecelidir.
Hepimiz medeniyiz ta ki imkanlarımızı kaybedinceye kadar.




not: Böyle yazınca aklıma sineklerin tanrısı filmi geldi. Mutlaka izleyin şahane filmdir.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

"BURSA’nın Gürsu İlçesi’nde 40 yaşındaki kamyon şoförü Mustafa Özgan, hep aynı minibüs bindiği için karısını öldürdü."
***
"MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde düzenlenen ‘bebek’ adlı operasyonda, 2 yaşındaki oğlunun elbisesinde uyuşturucu sevk edip sattığı öne sürülen anne 30 yaşındaki Necla Maden ile erkek arkadaşı 42 yaşındaki Emin Göçer gözaltına alındı."
***

Milliyet.com'dan kopyala yapıştır ile alınmış iki haber. Böyle şeyler neredeyse sıradanlaştı artık.

Çağ ilerledikçe insanların gerilemesi ne tuhaf değil mi?

Primarima dedi ki...

Tamda şu anda arkamdaki tv'de deşifre ve kafası testere ile kesilmiş zavallı genç kızın haberı...felaketiz,iğrenciz,çağ ilerleyedursun daha bizim insanlarımız çok ama çok geriliyor vahşileşiyor:(

Damlo dedi ki...

bence hala vahşi ve hala medeniyetten uzağızz

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Sana kesinlikle katılıyorum. medenilik sadece elimizdeki imkanlara bağlı. Bu arada hakikaten süper bir film ve kitaptır Sineklerin Tanrısı

Jack dedi ki...

Öncelikle sineklerin tanrısı harika bir kitaptı, kendisi nobel ödüllüdür. Bunun dışında ilkel insanların bizden daha gelişmiş olduğu fikrine katılmamakla beraber, yalnızca hayatta kalma konusunda uzman olduklarını söyleyebilirim.

Ve evet bahsettiğin gibi bişey olsa bir anda insanlar çıldırır dedigin gibi, fakat biz ülke olarak o kadar medeni gözükmesekte dışarıdan, boyle bir durumda daha sakin olabilceğimize inanıyorum. Fakat bi kısım insan herkesin gözü önünde bu yumuşak havayı suistimal etmeye başladığında, diğerleri de peşinden koşacaklardır.

Her ne olursa olsun yaptıklarımız yüzünden utanmamıza pek gerek olmadığını düşünüyorum, sonuçta basit olarak, yaşama içgüdüsü ile hareket ediyoruz. Bütün canlılar bunu yapıyor.

Robin Goodfellow dedi ki...

pi: daha da vahşi, daha da tüketici oluyoruz.

primarima: o tam bir vahşet ya.

eğreltiotu:elbette uzağız.

boogie: kitabını okumadım ama eminim kitabı filminden daha güzeldir.

jack:bence yaşama içdügüsü bizi her şeye itecek olan vahşileştirecek olan , en karanlık yanlarımızı ortaya çıkaracak olan bence.

absalom dedi ki...

insanoğlunun özü medeni değildir zaten...
bizi medeni yaşama zorlayan kurallar var...onlar olmasa herşey ilk çağa döner...

kim kuvvetliyse o kazanır yaşama devam eder...güçsüz yok olur..

ihtiyacı karşılanmayan birşeylerden mahrum kalan en medeni toplumlar bile birden değişim geçirir barbar oluverir...

ay bu da çok ciddi bi yazı oldu...
kendimi sosyal bilimci gibi felan hissettim :)