21 Haziran 2009 Pazar

Emekli amcalar

Bu hayatta özendiğim sayılır şeylerden biri de emekli amcalardır. Her şeyden elini eteğini çekmiş, başında şapkası, üstünde kısa kollu gömleği, yakasına iliştirilmiş gözlüğü, cebinde 65 yaş indirimli iett kartı olan emekli amca olmak istiyorum arkadaş!
Bu adamlar bütün gün cami bahçesinde, semt meydanlarındaki havuz başlarındaki banklarda, kahve önlerinde oturur geleni gideni seyrederler. Bazen yangın gibi olağan dışı bir hareketlilik olduğunda ellerini bellerine koyup olayı izlerler. Bazıları takke takar elinde bastonu gelen geçen çocuklara küfür eder dişsiz ağzıyla , bazıları çevredeki kedi köpeği kuşu besler, bazıları çevredeki ağaçların meyvelerini kopartan çocuklara bağırır çağırır..
Sabah erken saatlerde kalkarlar bu amcalar, hemen sokağa koyulurlar. Yazlık yerlerdekiler gider gazetesini ekmeğini alır. Bütün gün önünde radyo elinde gazete kafada şapka keyif yapar. Akşam olur yine eller belde bahçe sulanır. Ayaklarda sandaletler.
Hayat bu yahu.
Havuz başında göbeği önüne serip geleni geçeni izlemek.
Ohh!
Ben tekne kazıntısı olduğumdan mütevellit , ben doğduğumda babamın 58 yaşında olmasından mütevellit hep emekliydi zaten babam. O da havuzbaşı insanı, bahçede göbek sulayan emekli insanı idi. Mahallede bir olay mı var, hemen ellerini belinde koyardı izlerken.
Yaşlılık tuhaf şey. İnsan kendini nasıl bir kıvamda hissediyorsa artık yaşlı ve emekliyken, kendini böyle şeylere veriyorsun demek.
Bir yazının daha sonuna geldik.

2 yorum:

Damlo dedi ki...

yakalarında da mevsim çiçeği takılı olur. genellikle fesleğen.

Primarima dedi ki...

:)
Bir ara emekli kadınlarıda yazsana...