3 Nisan 2010 Cumartesi

Köpek sahibi olmamak için 32 neden

Madem çocuk sahibi olmamak için 30 nedeni yazdım, bir it sahibi olarak da it sahibi olmamak için nedenlerimi yazayım.


1. Her yer köpek kokuyor. Ha ben o köpek kokusuna bayılıyorum o ayrı.

2. Her yer kıl oluyor. Halı, üst-baş , mutfak, yemekler vs. (Daha detaylı bilgi için önceki yazıma bakınız lütfen)

3. Evinize pek misafir gelmiyor.

4. Gelen misafir her şeyden huylanıyor, siz onca kıla, kokuya , salyaya alışmış olabilirsiniz ama millet sevmek zorunda değil.

5. Sağlıklı haliyle bile maması, aşısı, damlası, ödül bisküvisi, kemiği , tasması, yağmurluğu , tıraşı vs. masrafı var. Hastalandığında da köpek sigortası diye birşey olmadığı için bir servet harcayabilirsiniz.

6. Sürekli suçluluk duygusu yaratır. Çalıştığınız için yeterince ilgilenemezsiniz, eve kapatmak zorunda kalırsınız, akşam da sürekli size sırnaşır, haftasonu onsuz plan yaparsınız, yaz tatillerinde yanınıza alamazsınız. (Arabanız ve gideceğiniz yerde ite izin varsa ne ala , ama yoksa? )

7. Isırır. Veya ısırabilir. Benimkisi agresiftir, regl dönemlerinde yanına varılmaz, benle tanışsanız kollarımdaki izlere hayret edersiniz, işkence görmüş çocuk gibiyim. Bir gün sizi, eşinizi dostunuzu veya çocuğunuzu veya başkasının çocuğunu ısırabilir.

8.Aşısını ihmal ederseniz o da siz de ölebilirsiniz.Ayrıca kişisel bakımını da ihmal etmemeniz lazım. Hemen her gün taramak, kulaklarını patilerini gezdirdikten sonra kontrol etmek, kendi şampuanıyla ayda 1 kez yıkamak, yan tırnaklarını kestirmek, kulak ve ağız kokusunda bir anormallik var mı diye kontrol etmeniz gerekir.

9.Kendi eviniz değilse çok sorun olacaktır, çoğu sitede veya apartmanda evcil hayvan beslemek yasaktır. ( Nedense dandirik muhabbet kuşları, balık, su kaplumbağası ve- veya hamster buna dahil değildir )

10. Sokakta gezdirirken olmadık bir dükkanın önünde çiş yapacak ve bütün şiddeti üstünüze çekeceksinizdir.

11. Sokakta veya parkta gezdirirken annelerin hışımına uğramanız kuvvetle muthemel ve tecrübeyle sabittir.

12. Herkes ağızbirliği etmişçesine size "şu köpeği ver" menizi veya "şu köpeği at" manızı söyleyecektir. Herkes her boku bilir ve her boka karışır.

13. Bok demişken bazen köpeğinizin bokunu karıştırmak zorunda kalırsınız çünkü rengi, kıvamı ve içindekiler sorun yaratabilir.

14. Kapı çaldığında hiç bir zaman kapıyı ardına kadar açamazsınız, evinize pizzacı vb. geldiğinde kapıyı açıp yiyeceğinizi rahatlıkla alamazsınız çünkü kapının hemen dibinde gelene sevincini göstermek için ağzında topluyla çılgınca kuyruk sallayan itiniz duruyor olacaktır ve kapının açılmasıyla vınn diye kapıdakinin önüne atlayacaktır.

15. Köpeğinize tavır koyarken dikkatli olun. Onu cezalandırırsanız yatağınız , koltuğunuz veya halınıza çiş kaka yapacak sizi böyle ödüllendirecektir.

16. Ağız tadıyla sofrada birşey yiyemeyeceksiniz çünkü masanın ayağının dibinde oturup tek patisini hayava kaldırmış size acıklı gözler ve yalanan bir ifadeyle bakan itinize sofradan yemek versem mi vermesem mi çelişkisi yaşayacaksınız.

17. Yatağınızda X işareti şeklinde yatmayı, sağdan sola özgürce dönmeyi, sevdiceğinizle sarılıp uyumayı unutun! İt yatağa sizden önce girecek, yatağa enlemesine uzanacak, veya aranıza veya sırtınıca çıkıp uyuyacak. Sabah da gözünüzü açar açmaz uyanıp yüzünüzü yalayacaktır.

18. Olmadık zamanlarda evde misafir varken sevinçten kirli sepetindeki kirlileri odaya taşıyacak, sizi rezil edecektir.

19. Hastalandığınızda eş dost tarafından her şeyin sorumlusu it olacaktır.

20. Çocuklar için tehlike yaratabilecek bir sürü şey köpekler için de geçerlidir. ( Tasmasından fırlayıp yola koşması, kedi saldırması, evde çamaşır suyu olan vileda suyu yalaması, elektrik çarpması, böcek sokması vb.)

21. Sırf köpeğiniz yüzünden bazı arkadaşlıklarınızı veya ilişkinizi bitirmek durumunda kalacaksınız. (Evleniyorum eşim köpeğimi istemiyor diyenleri tenzih ederim onlar ayrı vaka)

22. Sokakta çelik gibi sinirlere sahip olmanız gerekecektir. İti görünce karşı kaldırıma atlayan, parkta ortalığı velveleye veren, camiden çıkan abdest bozuyor amca ve teyzeler, köpeğinize "duğğsssttt!!" , "gel pisi pisi" , "miyavvvoğğğğğğğ" , "cinsi ne bunun?", "abla kız mı bu?" , "ısırır mı?" , "dalar mı?" (ben bunu bugün duydum) diye çeşitli şekillerde insan söylevleri duyacaksınız.

23. Köpeğiniz evde yalnızken akşam iş çıkışı bir yerlere gidip de köpeğinizi karanlıkta unutursanız, o da tuvaletin yolunu unutur ben size söyleyeyim.

24. Eğer arabanız yoksa ayvayı yersiniz. Hem taksi parası vermekten iflahınız kesilir -ki her taksi şoforu it almıyor arabasına, hem de otobüste veya dolmuşta şoforlere rica minnet binme izni istersiniz.

25. İtle parka gittiğinizde kollamanız gereken hem insanlar ve diğer çocuklar hem de sokakta başıboş kedi köpekler vardır. Ayrıca kaka da kollanamız gerekir, çünkü kaka edince poşetle almak durumundasınız. (Almazsanız çok küfür yersiniz haklı olarak)

26. Hesaba katmadığınız durumlar çıktığı zamanlar yaşanabilir, taşınmak zorunda kalmak, çocuğunuzun alerjisi çıkması ve kesinlikle itle aynı evde bulunmaması gerektiği, sizin hastalanmanız, eşinizin it istememesi ama onu çok sevmeniz ne yapacağınızı bilmemeniz vs.

27. Siz ölürseniz çok güvendiğiniz eşiniz veya aileniz itinizi kapıdışarı edebilir.

28. İt yüzünden yöneticiyle, komşunuzla mahkemelik olaiblirsiniz. Öyle manyaklar var ki, köpeği istemeyip onu kudurtmak için kapı önünden geçerken kapıya vuranlar mı dersin, zehirlemek için iti gezdirdiğin yerde zehirli et bırakanlar mı dersin bir ton delilik.

29. Dışarı çıktığınızda aklınız sürekli evde sizi bekleyen köpeğinizde olur. Erken dönersiniz. Dönerken de suçluluk içinde bir paket ödül bisküvisi falan alabilirsiniz.

30. Bebekken tam bir felaket olurlar. Her yeri ısırırlar, dişlerler, terlik, gazete, peçete ve eşofman paçasına bayılırlar. Sevinince çişlerini tutamazlar olduğu gibi salarlar. Eğitim verene kadar durmadan ağlar havlar vıykvıyklarlar. Her durum için eğitim vermek ve sosyalleştirmek gerekir. İnternetten ve kitaplardan bilgilenmek gerekir, gözlemlemek gerekir. Hangi duruma ne tepki veriyor bilmek gerekir. Çocuk gibi şımartmamak gerekir.

31.Ne kadar gezdirirseniz gezdirin yetmez. Eve dönünce cama koşacak, melül melül camdan dışarıyı seyredecek ve iç çekecektir.

32. En önemli madde ; ne olursa olsun onu bırakmamanız gerekir. Bir gün kaza geçirebilir, felç, kör, sağır, sakat olabilir. Trafik kazası geçirebilir. Bebekler gibi altını temizlemek ve mama yedirmek zorunda kalabilirsiniz. Onu alırken bütün bunları bilmeniz gerekir ve onu asla ama asla bırakmamanız gerekir.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

maddeleri okuyunca çocuk büyütmek daha kolay geldi valla. alıştığımdan mıdır yoksa hiç köpek beslememenin verdiği cehaletten midir bilmem...

ama şunları yazman çok hoşuma gitti;
Her yer köpek kokuyor
Her yer kıl oluyor. Halı, üst-baş , mutfak, yemekler vs
Gelen misafir her şeyden huylanıyor, siz onca kıla, kokuya , salyaya alışmış olabilirsiniz ama millet sevmek zorunda değil.

bunları kabul etmiyor biçok hayvan besleyen.. kıl görüyosunuz yemekte " aaa hayır hayvan kılı değil, giysiden düşmüştür" iddialarına giriyorlar..
siz kıldan, kokudan tiksinirseniz, hayvan sahipleri de sizden tiksiniyor. işte buna çok kızıyorum..

elif ada dedi ki...

İsterse bu liste, 100'e kadar uzasın ben cocuklarımdan vazgecmem. Ama it beslemek, hele de bu ulkede it beslemek cocuk buyutmekten zor. Peki bir daha mı? Asla. Niye mi? Kesinlikle kopekler yuzunden degil. Onlar istedigi kadar tuy doksun beni sınırlasın, umursamam. Ama insanlar yuzunden. En cok da bos bos kunusanlar ve iri ırk kopeklerini birsey yapmaz diye tasmasız gezdirenler yuzunden. Her sokaga ciktigimizde kalp krizi gecirmenin esigine gelmekten biktim. Gecen gun yanımdan bir siyah kopek gecti. Bir baktım serbest dolasan 40 kiloluk bir Rottwailer. Efe'yi koruyacagim diye kendimi feda etmeye hazirlanırken arkadan sahibi geldi agir adimlarla. Ay bisi yapmaz diye. Son derece islek bir caddenin hemen dibindeyiz. Birkac gun sonra aynı kopekten korkan biri aniden caddeye fırlayinca trafik kazası gecirdi. Ben, hayvanları anlıyorum ama insanları asla. Kızdıgım o kopek de degil. Onun sahibi. Ve bu suc. Ama kimin umrunda. Neden herkes bu kadar bencil olmak zorunda. Artı bir kopek sahibinin yaptıgı sorumsuzluk diger kopek sahiplerine de malediliyor. Biraz bilincli olsaydı kopek sahipleri belki bu kadar cok yerde kopekler yasaklanmayacaktı. Yazdım da yazdım. Meger doluymus icim. Oh be rahatladım

Robin Goodfellow dedi ki...

Gülcan: çocuğun yaptığı her şeyi herkes kabullendiğinden köpeğinkisi de battığından köpek beslemek daha zor olabilir sanırım. Çocuğum olmadığı için henüz birşey diyemeyeceğim :)
Ama tabi, sonuçta herkes kokuya kıla alışamaz, bi de köpek sahibinin tarafından bakacak olursak misafir gelip ikide bir "ayy köpek kokuyo bu eev" deyince ifrit oluyorum. Evet kokuyor ama ne yapayım? Bu evde köpek var arkadaş bin kere de söyleme.

elif ada: isterse bu liste 1000'e kadar uzasın ben de itimden vazgeçmem o da benim çocuğum neticede :)
benim büyük ırk ite sahip arkadaşlarım da var onalrdan da belki yorum yazanlar olur ama ben de söyleyeyim o büyük ırk köpeklere sadece tasmasız olduğu için mi tepki gösteriyorsunuz yoksa büyük oldukları için mi? Neticede "canavar ırk" "yasaklanmalı" türünden bir duruma katılmıyorum. Kötü ve sorumsuz bir sahip her ırk köpeği vahşi bir hale getirir. Burda suçlu olan ırk değil sahiptir. Doğuştan vahşi ırk diye birşey yoktur çünkü.
Tasmasızlaraysa sözünüz, ben de sizin gibi düşünüyorum. Ben kendi köpeğim dahil hiç bir köpeğe yüzde yüz güvenmem sokakta tasmasız gezdirenlere de kıl olurum.
Ama parklarda , korularda ormanda falan ben de tasmasız gezdiririm. Amaa her an gözetirim birinin yanına giderse hemen müdahale ederim. Böyle sahibinden uzakta serbest gezen bir pitbull arkadaşımın köpeğini karnından ısırdığından beri (ısıran benimki de olabilirdi) salık da olsa köpeğin sahibinden uzaklaşmaması kanaatindeyim.

Jones dedi ki...

Bazılarına katılıyorum bazılarına katılmıyorum :)
Yazdıklarının bazıları eğitimle ilgili, engellenebilir şeyler.
Örneğin şunlar;
-Kapı çaldığında hiç bir zaman kapıyı ardına kadar açamazsınız (ve devamı)
-Ağız tadıyla sofrada birşey yiyemeyeceksiniz
-Yatağınızda X işareti şeklinde yatmayı, sağdan sola özgürce dönmeyi, sevdiceğinizle sarılıp uyumayı unutun!

Ayrıca "Ne kadar gezdirirseniz gezdirin yetmez" bu da ırka bağlı :)
Ama genel olarak evet, köpek sahibi olmamak için,olmaktan daha fazla neden var.
O yüzden herkes lütfen köpek sahibi olmasın. Sahip olmak köpeğin önüne yemeğini suyunu koyup iki başını okşamak değil!

Ben yıllardır doğru dürüst yatıya gidemiyorum arkadaşlarıma, annemle aynı anda tatile çıkamıyoruz niye itleri bırakacak yer yok. Montumun cebinden kaka poşeti, ödül bisküvisi çıkıyor.

---Köpek sevmeyen insan evime gelmesin, diyebiliyorum açık açık. Köpeklerimi kimse için içeriye kapatmayacağım için korkanlar da ya gelmez ya bir şekilde tolore eder.

Köpek sahibi olmak bir hayat biçimidir. Haftasonu onlarla birlikte olmak, onları parka veya sahile götürmek için kendi planlarından vazgeçmektir; misafirlikten "köpekler evde aç" diye erken kalkmaktır; kendi doktorunuzdan sık veterineri görmektir; ona zarar verebilecek eşyalarınızı sevdiğiniz halde kaldırabilmektir; adet döneminde kısır değilse kan lekelerinin batmamasıdır; kıyafetlerinizde tüy olmasıdır...

Kapıyı açtığınız an pıtır pıtır ayak sesleridir; üstünüze atlayan varlıkların olmasıdır; evin içinde fazladan birer nefes,birer ses olmasıdır; karşılıksız veren, sevgi gösteren ve sizi olduğunuz gibi kabul eden sadık dostlarınızın olmasıdır...Candır,canınızdan ötedir, şu hayattaki en değerli varlıklarım diyebileceğiniz şeylerdir...Gecenin bir vakti bir bloga yorum yazarken duygusala bağlamanızın nedenleridir... Bu yorumu gönderip iki koca dananıza sarılmanızı sağlayan duygu yoğunludur.
Köpek sahibi olmak, köpek "sahipleri" için hayattır.

Robin Goodfellow dedi ki...

Jones: Vaaaaaaaaaaaaaaav amma uzun yazmışsın ama doğru yazmışsın ben genel durumdan bahsettim burada nasıl ki çocuk sahibi olmamak için 30 neden 'de bütün çocukların yaptığı şeyler yoksa bunlar da her köpeğin yaptığı ve önlenemeyecek şeyler değil.
Adet döneminden bahsetmeyi unutmuşum :(

amaa son paragrafa yüzde bin katılıyorum.

elif ada dedi ki...

Sevgili Robin, yanlış anlaşılmak istemem. Benim, itirazım kesinlikle büyük ırklara değil. Büyük küçük tüm köpekleri ve tüm hayvanları seviyorum. Benim itirazım, şehir içinde herkes tarafından paylaşılan yerlerde diğerlerinin güvenliğini tehlikeye atarak tasmasız köpek gezdiren, köpeklerinin kakalarını toplamayan sorumsuz sahiplerine. Bence canavar ırk yok ama senin de dediğin gibi sorumsuz sahipler var. Keşke bu konuda ayrıca birşey yazsan ve insanları uyarsan... Hiç kimse bencilce başkalarının güvenliğini tehlikeye atma hakkına sahip değiller. Ben, köpeği başka bir tarafta bir başkasının köpeğini parçalarken sigara içip muhabbet eden insanlar gördüm. Bu kesinlikle hayvan sevgisi değil bence

Primarima dedi ki...

Ben köpek sevmem sen çocuk sevmezsın ama bak bırbırımızı nasılda sevıyoruz dımı hahah :)sevgi anlaşmak değildir lay la laaaaay ay aysegul konu ile hıc alakası yok ama geberıyorum yorgunluktan sımdı gırıp senı okudumda bır yorum yazayım dedım :))

Robin Goodfellow dedi ki...

elif ada : o zaman doğru taraftayız sizinle. benim bile köpeğinden korkup kendi köpeğimi kucaklayıp kaçtığım insanlar olmuştur.

ebru: iyi ettin :)

aysencifci dedi ki...

Aşk onlar aşkkk!
Kim ne derse desin, oğlumu dünyalara değişmem. Onun karşılıksız sevgisi, kucağımda oturmak için çabalaması, o güzel manalı bakan gözleri, ıslak burnu herşeye değer! Öptüm Nancy'yi.

Robin Goodfellow dedi ki...

aysencifci: şu bizim itcikleri de tanıştırsak ne güzel olurdu :)

Damlo dedi ki...

nensiyi sevoorum nensiyi istiyorum, nensiye dokunmak istiyorum, nensiyi okşamak istiyorum, nensiyi sevoorum nensiyi sevoorum

Mimmi dedi ki...

merhaba ben 28 numeroyum :)))
bizim öyle manyak komşumuz vardı valla :))
attırdım apartmandan
zehirleyecekti köpeklerimi ben onu zehirleyeceğimi söyledim :D
ayrıca ciddi oluyorum iki saniyeliğine de olsa, siz gene biraz daha rahatsınız, iki tane büyük köpeğiniz yok. İki büyük köpeği geçtim rottweilerınız yok. Yurdumda herkes rottweiler uzmanı maşallah, köpeğin ne kırmalığı kalıyor ne kilosu, ne benim psikopatlığım, ne ısırır mı apla, neden ısırmaz, uyuz mu busu...
Artık, şartlandım pavlov sağolsun, köpekle dışarı çıktığımda direk agresif moda giriyorum çünkü şu 5 yıl içinde 5 kere iyi laf duymuşumdur köpeklere dair. Halbüsü bebek öyle mi herkes ayy ne dadlu ay ne sevimli adı ne yerimmm modunda.. Köpek ise mındar mundar bişi yani...
Ay yazacağım da auzun uzun da insanların içini karartmıyım bence ben

Robin Goodfellow dedi ki...

şiiina: ya bi de tıraş oldu şimdi kimse bişeye de benzetemiyo , bence it sahibi olmanın en zor yanı etrafındakiler. onlar olmasa ıssız bir adada mis gibi yaşarsın zaten itle :D

A. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Robin Goodfellow dedi ki...

ashley: merhabalar
pek anlayamadım , köpeği aldılar ama şimdi istemiyorlar mı?

A. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Robin Goodfellow dedi ki...

ashley: başınız sağolsun ama benim aldığım köpek gençlik hastalığına yakalansa ben kaızklandığımı düşünmez o hayvancağıza üzülürdüm, her ne kadar siz onu parayla bir mal gibi satın aldıktan sonra öyle görmeye devam etseniz de o bir canlı.gençlik hastalığına sizdeyken de yakalanmış olaiblir üstelik.
benim köpeğimin adı Nancy.

A. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
A. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Robin Goodfellow dedi ki...

ashley: öncelikle hiç bir golden yavrusu 2 bin dolar olamaz. ayrıca yavruyu satanlar zaten bu işin ticaretini yapanlar ve mal gibi görmeleri de normal. siz de bu parayı verip bu ticaretin bir parçası olmuşsunuz .

Unknown dedi ki...

Ben yurtdisinda yasayan ama yaz aylarini ülkemde geciren bir hayvansever olarak sunu söyleyebilirimki güzel ülkemdeki köpege bakis ile avrupa ülkelerindeki bakis arasinda gece ile gündüz kadar fark var ve saniyorumki bu insanlarin egitim düzeyi ile ilgili bir durum ve biz bu yüzden ülkemize kesin dönmeye cesaret edemiyoruz,cünki anne baba icin evladi neyse benim icinde birbucuk yasindaki maltizim o.

Robin Goodfellow dedi ki...

birol: merhaba
bu işler zaten zorlamayla olmuyor olamıyor, yani sadece belediyelerin kısırlaştırma barınak vs sağlamasıyla çözülecek gibi değil, önce hayvan sevgisi aşılanmalı, daha çocukluktan itibaren her canlının yaşama hakkı olduğu öğretilmeli kısaca çekirdekten bu bilinç verilmeli.
nancy benim dostum, yavrum, canım köpeğim, burada hayvanseverlik için mücadele etmek zorundasınız ne üzücü ki.

Adsız dedi ki...

herkeze ii geceler öncelikle ben 3 co cuk anesiyım ama hayvanları cok seviyorum 9 yaşındakı oglğlum köpek istiyo evimizin damı müsait her tütlü bakımınıda yaparım ama rotvaydr istiyo yada alman kurdu bunların çocuklara yaklaşımı nasıl korkuyorum dogrusu cevap yazan olursa çok mutlu olurum bekliyorum

Robin Goodfellow dedi ki...

adsız merhaba
öncelikle aslında evin bir bölümünde köpek bakmak iyi bir fikir olmayabilir. çünkü köpek gezmek ister, insana yakın olmak ister. bir de büyük ırk istiyorsunuz yani yüksek enerjili köpekler bunlar. lütfen sadece oğlunuz istiyor diye köpek almayınız. bu çok ciddi düşünmeyi ve sorumluluğu gerektirir. onu alıp NE OLURSA OLSUN hayatının sonuna kadar onunla olmalısınız.
şu cins çocuklarla iyidir kötüdür diye bir durum yok iyi ve dengeli bir sahiple her köpek her durumla uyumludur mutludur.
biraz netten araştırma yapmanızı ve özellikle Cesar Milan'ın programını izlemenizi tavsiye ediyorum.
sevgiler.