4 Mart 2009 Çarşamba

Yol ağızlarında duran er kişiler


Bu konu hakkında epey düşünceliyim. Siz de görmüşsünüzdür mutlaka. Sokak ağızlarında, cadde üstünde, köşe başında bir grup erkek durur. Genelde "mahallenin serserisi" denilen tiplerdir bunlar. Üstlerinde ; (genelde lacivert renkli) polar mont, üstünde bir takımın atkısı , kot pantolon, ayakta spor ayakkabılar, saçlar acayip bir tarz kesilmiş ve jöleyle yıkanmış, genelde esmer, kırmızı yanaklı ,kollarında faça izleri olan çocuklardır bunlar. Elleri genelde ceplerinde durur, bütün gün geleni geçeni keserler. Yaz- kış demeden. Yahu kış soğuğunda ne işin var sokak başında. Bazıları bazen bir süre ortadan kaybolur ayalr sonra tekrar sokağa gelir saçları kısalmıştır. Belli ki askere gidip dönüp yerini almıştır.

Bazıları da bazen takım elbiseyle dururlar. Genelde siyahlı beyazlı çizgili takım elbise, rugan gibi parlak sivri burunlu ayakkabı, takım elbise üstüne kışın kaban ve yine taraftar atkısı takarlar. Bu tipler işe de gidip gelirler aylak değillerdir ama işten dönüşte yerlerini alırlar.

Nedir bu köşe başı merakı?

Bu insanların işleri güçleri yok mu?

Sabahtan akşama kadar insan ne yapar ki yol ağzında?

Soruları beynimi kurcalar ister istemez.

Bundan bir kaç yıl önce oturduğumuz evin olduğu sokağın girişinde ülkü ocağı vardı. Onun önünde böyle genç çocuklar (komple siyah giysili, kötü bakışlı) dururdu. Bütün bir gün hem de. Sabah gelir yerlerini alırlar, akşam işten döner gibi evlerine giderlerdi. Yemeklerini bile yol üstü ayakta yerlerdi. Bir akşam işten dönerken yol üstüne yeni gelmiş olduğunu tahmin ettiğim biri arkamdan laf atar gibi bir şeyler gevelemişti. O zaman oradaki yol üstü erkekleri çocuğa "hooop aslanım o bizim mahallenin kızı " demişler, beni "kollamışlardı" . Demek böyle yol üstünde sadece aylakça durmuyor , aynı zamanda böyle toplumsal olaylara da (!) el atıyorlardı.
Bir de bayramda tam tekmil orada olurlar. Bayramlıklarını giyer yola çıkarlar. Ya düşünüyorum ama aklım mantığım almıyor :))) Yahu bir insan niye köşe başında takılır durmadan?
Bizim eski oturduğumuz evin oradaki bakkalın köşesinde de bu çocuklardan var. Senelerdir oradalar. Hiç tanımıyorum etmiyorum ama kendimi bildim bileli oradalar. Onlarla büyüdüm desem yeridir. Zaman içinde büyüdüklerine, işe gittiklerine, askere gidip döndüklerine tanıklık ettim. Hatta içlerinden biri bıçaklanıp öldürülmüştü bir ara, yerini başkası aldı tabi yol ağzı boş kalmadı.
Şimdi yeni nesil yol ağzı erkekleri çıkmış geçen gün gördüm. Saçları sultan papağanının tepe tüyleri gibi kesilmiş, kapüşonlu fermuarlı üstler, düştü düşecek pantolonlar giyiyorlar ve ahmak ahmak gülüp gelene geçene bakıyorlar.
Yazıyı değerlendirdim de ne kadar şekilci yaklaşmışım dedim kendi kendime.
Neyse artık oldu bir kere.

13 yorum:

Haydins dedi ki...

Aa ben rastlamadim boyle tiplere bizim mahallede filan..Ben liseye giderken okula bazen yuruyerek ,bazen otobusle giderdim..Otobusten inidigim yerde bir dukkan vardi artik sahibimidir calisanimidir bilemeyecegim hep kapinin onunde dururdu bende ona uyuz olurdum..Otobusten bir durak once inerdim bazen gormiyim de uyuz olmayim diye :)

Noni dedi ki...

Etrafta o kadar işsiz var ki korkarım bu yol ağzında köşe başlarında duran aylaklar gün geçtikçe çoğalacak :(

gribulut dedi ki...

köşebaşlarında durmalarının sebebi, bölgeye daha çok hakim olabilmek. yenileri eskilerini aratıyor :)

Adsız dedi ki...

yaa canım ne komik anlatmışsın :) ne beklerler köşe başlarında, hayatlarının tek anlamı bundan mı ibarettir bilemiyorum. düşündürüyolar bazen beni de. annemlerin sokağında olurdu böyle tipler. bekarken çok rastlardım. şimdi yaşadığım mahallede yok böyle bişey allahtan. bi de insan kendi evladından da korkuyor. tama daha çok küçük ama zaman su gibi akıp gidiyor. Allah çocuklarımızı o "ER"(!) kişilerden etmesin...

babegazelle dedi ki...

işte adı üstünde mahalle delüğanlısı onlar mahalleye yaabancı geleni,mahallenin kızına sarkanı döverler,hep bi tesbihleri olur,bol bol vites değiştirirler:P,kurtlarvadisi furyasından kelli takım elbise giyerler kravatsız,yumurta topuk ayakkabıları vardır,bayan var mına koyim küfretme bunlardan duyulabilcek örnek bi cümledir,mahallenin bakkalıyla kankadırlar,arada çocuklukları tutar mahallenin bebelerinin futboluna dahil olmaya çalışırlar,bide bol bol tükürürler evet sanırım bu kadar:D

Robin Goodfellow dedi ki...

haydins: ne şanslısın görmediğin için :)

mahmut s: gönderdiğiniz linke baktım haberdar ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

noni: ama yazıda da olduğu gibi çalışanlar da var noniciğim.

gribulut: epey hakimler zaten :)

gülcan: ya işte onlar da insan evladı kim bilir ne iyi özellikleri vardır yazıda sadece orada tüm zamanlarını öldürmelerine anlam vermeye çalıştım. yine de evet böyle köşe başında yol ağzında zaman öldüreceğine çalışan üreten zamanını daha iyi şeylerle kullanan bir oğlum olsun isterdim.

babegazelle: evet evet aynen öyleler :D

Damlo dedi ki...

heyt be :D
nasıl bi tasvirdir bu. tüm köşebaşıçocukları adına ben teşekkür edeyim burdan :D ama onlar orda olması bazen içimizi rahatlatır cidden :D

Primarima dedi ki...

yok bizim buralarda valla hiç görmedim ,o yüzdendir ki hayal bile edemedim, anlattığın gibi şeylerde istemem zaten sokağımda yahu...bize naci ve pakize yetiyor anlarsın yaa :)

stickman dedi ki...

bi de sürekli internet cafe önünde duran kişiler var. bunlardan biri o internet cafede çalışır fakat arkadaşlarından birini ana bilgisayara oturtmuştur, o dışarıda çekirdek çitler. içerideki arkadaşı ana bilgisayarın keyfini sürer, hayata bakışını, duyguları, herşeyini, yüksek ses verebilen müzik sistemi sayesinde, çaldığı şarkılarla çevreye duyurmanın inanılmaz hazzını yaşar.

ESTHER dedi ki...

noniye katılıyorum yakında biz bile yol ağzı aylağı olabiliriz valla :)

Ful yaprakları dedi ki...

aynı şeyi ben de düşünmüşümdür.
sürü halinde gezerler, hepsi erkektir, ellerinde sigara akşam bira vardır, soğuk bakışlı maa aynı zamanda da böyle garip bir yufka yürekli ağır abilikleri vardır.
Ben yine de ürkerim bunlardan...

Robin Goodfellow dedi ki...

ya daha bu akşam gördüm acaba çaktırmadan foto çekip koysam mı bloga dedim ama fotolarını çektiğimi anlarlarsa ne yapacaklarını kestiremedim :)

baskabirhayatmumkunmu dedi ki...

Bir de bunlar sağlam popo röntgencisidir, misal herşeyden habersiz yürüyorsundur, onlar arkandan konuşuyolarsır "off hatundaki popoya bak" diye. Ben de paranoya vardır bu tiplere karşı, kaldırım değiştiririm, adama akşam için malzeme vermemeye çalışırım. Bir de diyelim ki beyaz ya da krem rengi pantolon giydin o gün, sokakta bir lavuk senin önünde yürüyor, arkasına bakar seni görür, durur oyalanır ki arkana geçsin, umut dünyası belki iç çamaşırın görünüyordur. O zaman dururum yolun ortasında adama pis pis bakarım, öne geçmesini beklerim öyle devam ederim yoluma. Ne yazık ki Türkiyemiz, cinselliğe aç insanlarla ve kadını bir mal olarak gören erkeklerle dolu...